Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.
Η σύσταση διατυπώνεται ως εξής:
«Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Μετά την περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο».
Το μητρικό γάλα για το χρονικό αυτό διάστημα, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών χωρίς να χρειάζεται η συμπλήρωση της διατροφής τους με άλλα υγρά (πχ υγρά, χαμομήλι) ή άλλα στερεά (πχ κρέμες).
Σε αδυναμία θηλασμού, για οποιονδήποτε λόγο, το βρέφος σιτίζεται συμπληρωματικά ή αποκλειστικά με γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας.
Να θυμάστε πως :
- Όταν η έναρξη συμπληρωματικών τροφών συνοδεύει τον θηλασμό τότε μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.
- Τα βρέφη έχουν εμφυτη προτίμηση προς τις αλμυρές και γλυκές γεύσεις και απεχθάνονται τις πικρές, ίσως και ξινές γεύσεις. Ως εκ τούτου θα πρέπει για τον πρώτο χρόνο ζωής να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, ενώ θα πρέπει να ενθαρύνεται η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, πχ φρούτων και λαχανικών.
Τα βρέφη αντιλαμβάνονται κάθε νέα τροφή ως κάτι ξένο και χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή μέχρι να την αποδεχτούν.
Αν αρνείται να δοκιμάσει μια νέα τροφή:
Προσοχή σε τυχόν αντιδράσεις κατά την εισαγωγή νέων τροφών :
Σημάδια πείνας :
Σημάδια κορεσμού:
Η υφή των τροφίμων θα γίνεται πιο συμπαγής με την ανάπτυξη του μωρού σας. Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά θα αντικατασταθούν με ψιλοκομμένες και στη συνέχεια με μικρά κομματάκια που θα μπορεί να πιάνει το παιδί και να φέρει στο στόμα (finger food).
Μετά τον 10ο μήνα καλό θα είναι να σταματήσετε την πολτοποίηση των τροφών. Μελέτες έχουν δείξει πως η παράταση της πολτοποίησης μετά την ηλικία αυτή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μάσησης και κατάποσης στερεών τροφών μετά τον 1ο χρόνο ζωής.
Η ποικιλία στην εισαγωγή τροφών βοηθά το παιδί να δοκιμάζει καθώς μεγαλώνει. Όταν η τροφή τους δε χαρακτηρίζεται από μονοτονία έχει φανεί πως τα παιδιά συμμορφώνονται καλύτερα με την κατανάλωση στερεών τροφών.
Τα δημητριακά ή άλλα τρόφιμα σε μορφή κρέμας δεν πρέπει να δίνονται με το μπουκάλι/μπιμπερό.
Με την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού ξεκινήστε να του δίνετε νερό, χωρίς να χρειάζεται να είναι βρασμένο. Το εμφιαλωμένο νερό ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις που το νερό βρύσης δεν είναι ασφαλές ή/και διαθέσιμο.
Η παρασκευή και συντήρηση των τροφών πρέπει να είναι ασφαλής και να ακολουθεί κανόνες υγιεινής:
Πηγές: Εθνικός Διατροφικός οδηγός για βρέφη, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής,